29 de abril de 2021

  • A Espanya no hi ha altra ciutat en la categoria d’Artesania i Arts Populars i Manises presenta una candidatura molt completa

Manises, 29 d’abril de 2021. 

L’Ajuntament de Manises ha presentat hui davant de la Comissió Nacional Espanyola de Cooperació amb la Unesco el dossier de la candidatura a ciutat creativa juntament amb tots documents i els avals necessaris per fer-la efectiva.

Després de més d’un any de treball i esforç, s’ha aconseguit dur endavant aquesta iniciativa per tractar de fer de “Manises, ciutat, creativa de la UNESCO en la modalitat d’Artesania i Arts Populars”.  Un procés llarg, costós i que no haguera sigut possible sense la implicació tant de nombrosos departaments municipals com d’una gran quantitat d’agents socials que han estat recolzant aquesta candidatura.

“Aquest reconeixement internacional posicionaria a la nostra ciutat al mapa per la seua creativitat sempre vinculada al sector ceràmic”, ha destacat Jesús Borràs, alcalde de Manises.

Segons paraules de MªJosé Viñals, directora de l’equip redactor del projecte i catedràtica de la UPV “estem molt contents de presentar hui la candidatura davant la Comissió Nacional Espanyola de Cooperació amb la Unesco. Dur endavant aquest projecte ha sigut un esforç titànic que, a més,  ha coincidit amb les dificultats causades per la pandèmia de la COVID 19”.

Com és ben sabut parlar de Manises és parlar de ceràmica i de la seua tradició ceramista ininterrompuda durant més de 700 anys. A més, històricament tenim constància escrita de la presència de terrisseries després de la conquesta de Jaume I en el Llibre de Repartiment.

D’altra banda, és una de les poques poblacions, sinó l’única, que disposa de tots els elements necessaris per a la creació ceràmica: des de matèries primes, com les pastes i colors, o els forns, fins a la configuració i l’elaboració de les peces amb diferents tècniques ceràmiques.

A la localitat manisera, hi conviuen, s’hi conserven i s’hi continuen treballant diverses tècniques mil·lenàries com la tècnica del reflex daurat, amb la integració del disseny a les noves creacions plàstiques.

A més a més, l’ensenyament de la ceràmica a Manises cobreix tots els nivells i àmbits, des de la formació reglada amb cicles especialitzats a l’IES Ausiàs March fins al grau que es pot cursar a l’Escola d’Art i Superior de Ceràmica, i quant a la formació no reglada que s’imparteix als tallers de temps lliure de l’Ajuntament, a les associacions ceràmiques, a les agrupacions de mestresses de casa i als mateixos tallers d’artesania.

“Tots aquestos elements i moltes més raons fan més que mereixedora a la nostra ciutat d’aquesta candidatura que hui hem presentat després de mesos de treball constant”. “Des d’ací, vull fer un especial agraïment tant als regidors com al personal dels departaments implicats ja que sense el seu esforç, aquest projecte no hauria tirat avant”, ha conclós Jesús Borràs.

 “A Espanya no hi ha altra ciutat en aquesta categoria d’Artesania i Arts Populars i Manises presenta una molt bona candidatura que acompleix perfectament tots els requisits que exigeix una institució com la UNESCO” ha remarcat Viñals.