07 de març de 2025

El 73,14% de les famílies de Manises voten sí al valencià

Manises, 7 de març de 2025.

 El 73,14% de les famílies de Manises voten sí al valencià en la consulta per a triar la llengua base a les escoles, una votació que ha sigut exigida per la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, dirigida per José Antonio Rovira, i que s’ha dut a terme entre el 25 de febrer i el 4 de març. El castellà, l’altra opció de la consulta, ha obtingut un 26,86% dels vots al municipi. 

La regidora d’Educació i Infància de l’Ajuntament de Manises, Carmen Moreno, ha manifestat que “el bon resultat per al valencià a Manises en aquesta consulta imposat per la Generalitat, una vegada més, demostra que la gran majoria de famílies del nostre municipi està conscienciada en la importància d’estudiar en valencià i mantindre la nostra llengua al nostre territori”. “Celebrem el resultat del 73,14% del sí al valencià perquè la població manisera té interioritzada que la llengua autòctona és part de la nostra cultura, la nostra essència, la nostra forma de pensar i, sobretot, la nostra manera de viure. No obstant això, no podem baixar la guàrdia i hem de continuar treballant dur en defensa de l’ús i la promoció del valencià en tots els àmbit, per això, vull agrair a la comunitat educativa el seu compromís pel valencià durant tots aquests anys”, ha afegit Moreno. 

Als tres instituts d’educació secundària públics de Manises, l’opció més triada per a la llengua vehicular ha sigut el valencià. El 85,39% de les famílies que han votat a l’IES Rodrigo Botet han elegit la llengua autòctona, mentre que només el 14,61% s’ha decantat pel castellà. Pel que fa als resultats a l’IES Ausiàs March, el 70,06% ha escollit el valencià i el 29,94% el castellà. El valencià a l’IES Pere Boïl ha suposat el 67,44% dels vots i el 32,56% el castellà. 

El CEIP Fèlix Rodríguez de la Fuente encapçala els resultats en favor del valencià com a llengua base, amb el 93,64% dels vots de les famílies, front a només el 6,36% de l’opció pel castellà. Li segueix el CEIP José García Planells, amb el 90,98% pel valencià i tan sols el 9,02% han triat el castellà, un resultat similar al del CEIP Joan Fuster, on el valencià ha obtingut un 90,18% i el castellà un 9,82%. Les famílies que han votat al CEIP Benjamín Benlloch s’han decantat pel valencià en un 67,82% i pel castellà en un 32,18%. 

Per contra, només dos dels sis centres d’educació Infantil i Primària públcs de Manises han triat el castellà com a llengua base. El 63,47% de les famílies que han votat al CEIP Enric Valor i Vives han triat el castellà, mentre el 36,53% han elegit el valencià. Finalment, pel que fa a centres públics, al CEIP Vicente Nicolau Balaguer han triat castellà en un 72,22% i el valencià ha obtingut un 27,78% dels vots. 

Pel que fa a centres concertats, el 70,51% de les famílies del col·legi Sagrada Familia han votat el valencià i només el 29,49% castellà, mentre que al col·legi Trilema El Carmen tan sols el 19,54% de les famílies han elegit el valencià com a llengua base i el castellà ha sigut triat pel 80,46%, segons les dades proporcionades per la Conselleria d’Educació. 

Els resultats al municipi de Manises estan per damunt de la mitjana de la província de València, on el valencià ha obtingut un 57,84% i el castellà un 42,16%, i molt per damunt del conjunt de la mitjana de la Comunitat Valenciana, amb el 50,53% dels vots per al valencià i el 49,47% per al castellà, tenint en compte les particularitats de la zona del sud d’Alacant, on actualment hi ha exempció del valencià i predomina el castellà. La Conselleria d’Educació informarà del procediment a seguir en les matriculacions per al curs 2025-2026 en cada cas de cada centre educatiu concret.