05 de juny de 2024

Manises realitza diverses accions per a conscienciar sobre la importància de tindre cura del medi ambient

• Al llarg de diversos mesos, s’han impartit tallers d’educació mediambiental sobre la reducció de residus, l’economia circular i el valor del patrimoni natural

Manises, 5 de juny de 2024.- L’Ajuntament de Manises, mitjançant la Regidoria de Transició ecològica i Agenda 2030, ha posat en marxa diferents accions per a sensibilitzar, conscienciar, formar i implicar la ciutadania en la importància de reduir els residus i augmentar el reciclatge, la idea d’economia circular i de desenvolupament sostenible, el valor del patrimoni natural i el coneixement de ferramentes per a combatre el canvi climàtic. 

Des d’APM-Compromís continuem lluitant per la protecció del medi ambient i per aturar el canvi climàtic. Aquest equip de govern hem posat en marxa l’agenda 2030 que recull els Objectius de Desenvolupamet Sostenible (ODS) per tal de conseguir una ciutat més sostenible.

En el marc d’aquestes actuacions per a conscienciar sobre la importància de la cura del medi ambient, l’alumnat dels instituts Àusias March, Pere Boïl i Rodrigo Botet de Manises va dur a terme un projecte per a conéixer millor el procés de compostatge i els seus beneficis mediambientals, econòmics i socials. D’aquesta manera, les compostadores situades als tres centres educatius faciliten la tasca de compostatge local i contribueixen, d’una forma natural, a reciclar el material orgànic que normalment va al fem. 

També per a posar en valor el compostatge, es van instal·lar punts informatius temporals en zones d’afluència de pas a la via pública per a sensibilitzar sobre la importància del reciclatge de les deixalles orgàniques, separades dels desaprofitaments considerats com a resta. Es van aportar materials per a facilitar la separació domèstica d’aquests residus, com ara poals i bosses compostables, a la ciutadania, a més d’oferir ‘tips’ sobre l’ús correcte dels contenidors marrons, els destinats a aquest efecte.

D’altra banda, es van impartir xarrades-tallers a l’alumnat de 3r i 4t de Primària dels col·legis de Manises sobre residus i neteja viària, unes jornades que van rebre el nom de ‘Això és de targeta roja’. L’objectiu d’aquesta activitat era conscienciar de la importància a nivell mediambiental de la reducció, la reutilització i la separació de residus, així com el no abandó dels mateixos com a mostra de civisme i d’hàbits sostenibles. En la mateixa línia, també es van organitzar tallers d’educació ambiental al centre ocupacional Francisco Navarro Tarín entorn de les problemàtiques generades pels residus i la promoció del consum de l’aigua d’aixeta en lloc de consumir begudes i aigua embotellada.

Finalment, diverses jornades d’albirament d’avifauna urbana i del riu Túria van permetre a l’alumnat dels tres instituts públics de Manises introduir-se en l’ornitologia. Diversos grups dels tres IES van realitzar rutes d’observació d’ocells per les principals zones verdes del municipi de l’Horta Sud, per a identificar diferents espècies d’aus i la seua funció en l’ecosistema, així com els beneficis que reporta la seua presència als nuclis urbans. Al Parc Natural del Túria, l’estudiantat va poder aprendre la importància de cuidar els espais naturals per a combatre el canvi climàtic i els serveis que brinden aquests paratges verds. 

Totes aquestes actuacions, dutes a terme al llarg de diversos mesos, s’emmarquen en un projecte de l’Ajuntament de Manises mateix, amb una subvenció de la Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, per a sensibilitzar i implicar la població en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), en concret, aquells que fan referència a la fam zero (ODS 2), l’educació de qualitat (ODS 4), aigua neta i sanejament (ODS 6), ciutats i comunitats sostenibles (ODS 11), consum i producció sostenible (ODS 12) i acció pel clima (ODS 13).