21 de abril de 2023

El Museu de Ceràmica de Manises presenta les seues noves adquisicions
  • Obres d’Enric Cases i Xavier Monsalvatje formen ja part del fons museístic

Manises, 20 d’abril de 2023. El Museu de Ceràmica de Manises es va fundar en 1967 amb la finalitat d’exposar els objectes d’art i ceràmica dels ceramistes de la nostra localitat. Actualment, compta amb una col·lecció de més de 5500 peces amb una cronologia que va des del s.XVI fins al s.XX. La majoria de les obres són d’artistes manisers, però també podem trobar produccions d’altres llocs com l’Alcora o València.

El regidor de Cultura i Museus de l’Ajuntament de Manises, Xavier Morant, ha remarcat “la importància de fer un esforç econòmic per tal de dotar de noves adquisicions al nostre Museu de Ceràmica i així aportar prestigi i valor al fons artístic municipal”. “En el cas de la peça de Xavier Monsalvatje, relata un moment de la història recent com és la pandèmia de la COVID19”, ha afegit Morant.

El 13 d’abril el Museu de Ceràmica ha reobert la seua sala d’Art amb la finalitat de presentar la nova organització i distribució de l’espai arran de les noves incorporacions de peces ceràmiques a la col·lecció de ceràmica contemporània, així com del material gràfic que les acompanya. En aquesta sala situada en l’última planta de l’edifici s’exposen també les peces guanyadores de l’última edició de la biennal internacional de Ceràmica de Manises i que s’actualitzarà cada any amb les noves peces premiades en les diferents categories. 

Entre les obres adquirides recentment, trobem Atención estado de alarma (2020) de Xavier Monsalvatje, aquesta obra pertany a la sèrie COVID-19 i està decorada principalment amb pigment negre. Aquest ceramista, a més, ha estat guardonat en els últims premis nacionals de Ceràmica celebrats a Sevilla en la categoria de Ceràmica Creativa Contemporània.

També s’ha adquirit l’obra Escultura (1995), d’Enric Mestre, fabricada principalment amb gres. Aquest reconegut ceramista ha donat al fons artístic del Museu de Ceràmica l’obra Mural (1998), realitzada amb gres, xamota i vernís.

Al mateix temps es van presentar tres obres restaurades i conservades donades per Luis García Oliver i Luis García Falgás que estan situades en la planta inferior del Museu de Ceràmica de Manises.

Finalment, durant l’acte, es va recordar a Arcadi Blasco, l’any en el qual se celebra el desé aniversari de la seua mort. Arcadi va ser un ceramista pioner en la concepció de la ceràmica com a forma d’expressió, així com en la seua utilització amb funcions conceptuals i comunicatives, part de la seua obra es troba a la sala superior del Museu de la Ceràmica de Manises.