22 de novembre de 2022

• El certamen, patrocinat per l’Ajuntament de Manises, ha traslladat enguany les projeccions a les sales Babel de València

Manises, 22 de novembre de 2022.

El Festival Internacional de Cinema Fantàstic Maniàtic ja ha començat i desenvoluparà les seues activitats fins el pròxim dissabte dia 26. Aquest certamen, que compleix sis edicions i que està patrocinat per l’Ajuntament de Manises, ha hagut de traslladar-se a València, a les sales Babel, per les obres de remodelació del lloc on s’ha celebrat des dels seus inicis, l’Auditori Germanies de Manises, que han impedit acomodar la programació completa del festival.

Cinc llargmetratges amb vocació catastròfica

Rubikon, de Magdalena Lauritsch, és una producció austríaca en la qual els seus protagonistes, a bord d’una estació espacial, han de decidir si tornen o no a la Terra per a buscar supervivents després que un núvol tòxic embolique el planeta. Guanyadora del Premi Especial del Jurat del Viennale i projectada en els festivals de Karlovy Vary, Zurich i Sitges.

En Declaració d’emergència, de Bisang Seoneon i produïda a Corea del Sud, un investigador farmacèutic segresta un avió comercial i llança una amenaça que afecta tant els passatgers que li acompanyen com a la resta dels habitants de la Terra. Secció Oficial a Cannes i estrenada a Sitges.

La paradoxa d’Antares és una producció espanyola dirigida per Luis Tinoco, una història en la qual el seu protagonista haurà de decidir entre atendre un drama familiar crític o respondre a una de les preguntes més importants per a la humanitat. Secció Oficial Fantastic Fest Austin i projectada a Sitges.


Project Wolf Hunting, cinta sud-coreana dirigida per Kim Hong-sun, narra el trasllat en un vaixell de càrrega d’un grup de perillosos delinqüents, custodiats per 22 policies experts en crims violents que hauran de sufocar el motí que es genera a bord. Premi Especial del Jurat enguany a Sitges i projectada en el Festival de Toronto.


Vesper, dirigida per Kristina Buozyte i Bruno Samper, és una distopia en la qual una xiqueta de tretze anys ha de protegir el seu pare, paralitzat. Coneix a una dona que guarda un secret i es veu obligada a exercir les seues habilitats de bio-hackeo per a poder sobreviure. Guanyadora del Brussles Int. Fantastic Film Festival i projectada a Sitges.

Rècord de curtmetratges rebuts

2022 s’ha convertit l’any en el que més curtmetratges s’han rebut en Maniàtic, un total de 751, provinents de 58 països diferents, enfront dels de l’any passat, quan van ser 483 els treballs rebuts, la qual cosa suposa un 36% d’increment.

Entre els 25 curtmetratges que competeixen en la secció oficial, el comité organitzador del festival ha destacat tres: Transfer, del director belga Jonas Govaerts, que narra l’esperada visita que un assassí rep en la presó, la de la seua pròpia filla; El cinturó, curt valencià dirigit per Bruno Marín i protagonitzat pe l’influencer Rubentonces, l’argument del qual parla d’un jove que es queda sense combustible enmig de la nit i detecta que alguna cosa no va bé; i You’re dead, Helen, un curt francés dirigit per Michiel Blanchard que va ser preseleccionat als Óscar i nominat als César francesos, que és una comèdia de terror que ens presenta a un jove perseguit pel fantasma de la seua núvia morta.

Ha sigut molt difícil triar perquè la qualitat era molt alta”

“La qualitat dels curtmetratges rebuts ha pujat molt en comparació amb l’any passat. Ha sigut l’any més dur a l’hora de decidir-nos pels 25 que al final entren en la secció oficial, més dues que hem deixat fora de competició. Encara que sone a tòpic, ha sigut molt difícil triar perquè la qualitat, en general, era molt alta. Teníem més de 120 preseleccionats”, afirma Víctor Palacios, director de Maniàtic, que relaciona la fi de la pandèmia amb aquest fet: “En 2020 es va rodar menys pel confinament i en 2021, encara que es va rodar més, crec que molts van guardar els seus treballs per a quan tot passara”.

Palacios s’ha mostrat sorprés per la diversitat dels països de procedència dels curts: “l’Iran, els Estats Units, el Canadà, l’Índia, el Japó, Tailàndia, el Brasil, l’Argentina, el Perú, Xile… Nosaltres fem un esforç molt gran perquè la gent s’assabente que som ací des de fa ja sis anys, el boca a boca sobre el festival funciona i això fa que cada vegada s’anime més gent a inscriure’s. Ha sigut al·lucinant l’augment en el nombre d’inscripcions”.

Altres seccions

A més de la secció oficial, i com ja és habitual, hi ha dues seccions en les quals es projecten diferents curts: sis en la Freak Horror Xou i set en la Secció Infantil. També s’exhibiran dos curts fora de competició: In the soil i Table 8.

S’ha celebrat també una activitat paral·lela, el dilluns 21 de novembre: una xarrada titulada La dona i el dimoni, a través de la qual, les Bloody Girls ens donaren a conéixer diferents ficcions religioses i mitològiques en un viatge per les relacions entre la dona i el diabòlic al cinema: la temptació, el lliurament al mal, la possessió i el fervor.

Un jurat de garanties

El jurat de la sisena edició de Maniàtic està compost per professionals de diferents oficis relacionats amb el cinema: l’actor Fernando Albizu, nominat al Goya per Gordos i que ha treballat amb directors com Guillermo del Toro o Daniel Sánchez Arévalo; el també actor Gorka Lasaosa, que ha participat en films com Yo soy la Juani o Fuga de cerebros i en sèries com Narcos; la guionista Sofía Cuenca, que ha treballat en sèries com Los hombres de Paco o Aída i és autora del guió de Musarañas; el maquillador valencià José Quetglás, set vegades guanyador del Goya al millor maquillatge i que ha treballat amb Álex de la Iglesia o Guillermo del Toro, entre molts altres, i ha maquillat a estreles com Brigitte Bardot o Claudia Cardinale; Lorenza Tuan, que ha desenvolupat la seua carrera com a productora en plataformes com Disney o Amazon Prevalga Vídeo i té una dilatada trajectòria internacional; i Laura Pérez Granel, il·lustradora i autora de còmic que va ser nominada als Premis Emmy pels títols de crèdit de la sèrie estatunidenca Solo asesinados en el edificio.

Horaris, entrades i guardons

Les sessions de Maniàtic se celebren des de dilluns 21 al divendres 25. Cada dia, a les 20 hores, comença la sessió de curts, i a les 22 la del llarg. Les entrades per a les sessions de curts tindran un preu d’un euro i les dels llargs, 4 euros.

La sessió de lliurament de premis i clausura de Maniatic se celebrarà el dissabte 26 a partir de les 19 hores en la Sala d’actes Alfons el Magnànim de la Beneficència. El festival reparteix fins a 14 premis en diferents categories. Els guanyadors dels premis al Millor Llargmetratge i al Millor Curtmetratge seran premiats amb mil euros cadascun, mentre que el Premi del Públic premiarà un curtmetratge amb 500 euros.

La celebració de Maniatic i la dotació econòmica dels premis no serien possibles sense el patrocini de dues entitats: l’Ajuntament de Manises i l’Institut Valencià de Cinematografia (IVAC).