28 de febrer de 2025

·Exigeix a la Conselleria d’Educació que considere les aportacions de la comunitat científica i que s’òbriga un procés de diàleg amb tota la comunitat educativa
L’equip de govern de l’Ajuntament de Manises, format per PSPV-PSOE (5), APM-Compromís (5) i Podem (1), ha aprovat una moció per a demanar a la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, dirigida per José Antonio Rovira, que retire l’ordre de la consulta per a triar la llengua base a les escoles. El Partit Popular (6) y Vox (4) han votat en contra de la paralització del procediment.
La regidora d’Educació i Infància de l’Ajuntament de Manises, Carmen Moreno, ha manifestat que “la Conselleria d’Educació, amb la ‘Llei Rovira’, promou el conflicte lingüístic perquè situa el debat en la tria entre valencià o castellà, en lloc de seguir els criteris de les i els professionals experts en pedagogia, lingüística i altres àmbits, la qual cosa va en contra del rigor científic i, fins i tot, en contra de la legislació educativa estatal; a més de ser una norma ineficient, sense garanties i profundament discriminatòria”. “En definitiva, aquesta llei malanomenada de ‘llibertat educativa’ és segregadora, ja que generarà, amb el temps, que l’alumnat estiga separat segons la llengua vehicular escollida en detriment de la convivència i la cohesió social”, ha afegit Moreno.
Amb l’aprovació d’aquesta moció presentada de manera conjunta pels tres grups que conformen l’equip de govern municipal, l’Ajuntament de Manises insta el departament de Rovira a retirar l’ordre per la qual es regula i convoca el procediment de consulta als representants legals de l’alumnat per a triar la llengua base aplicable a partir del curs 2025-2026.
D’aquesta manera, l’Ajuntament de Manises exigeix a la Conselleria d’Educació que considere les aportacions de la comunitat científica, per exemple, la Universitat de València (UV) explicava que aquesta llei desprotegeix l’ús instrumental del valencià a l’escola i l’aboca a la minorització. També es demana que s’òbriga un procés de diàleg amb tota la comunitat educativa, ja que la norma ha estat i és àmpliament criticada per sindicats docents, associacions de famílies i entitats culturals.
En canvi, les forces polítiques que han aprovat la moció que demana la retirada de la consulta del valencià als centres educatius conviden a la Generalitat Valenciana a realitzar accions positives en favor del valencià, d’acord amb el que està prescrit en la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, així com a allò que es desprén de l’Estatut d’Autonomia i de la mateixa Constitució Espanyola.

