31 de Gener de 2025

El ple de l’Ajuntament reconeix per unanimitat els dos manisers que van ser deportats i aniquilats als camps de concentració del règim de Hitler
L’Ajuntament de Manises ha iniciat aquest dijous els tràmits per a atorgar la distinció de Fill Predilecte de Manises a Francisco Cases Escobar i a Rafael García Gimeno, dos manisers que van ser víctimes de la barbàrie nazi, amb l’aprovació per unanimitat d’una moció presentada per l’equip de govern local, en coincidència amb el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, que es va commemorar el 27 de gener.
El ple de l’Ajuntament de Manises ha aprovat, en la sessió ordinària del mes de gener, la proposta que s’atorgarà la distinció de Fill Predilecte del municipi a Francisco Cases Escobar i Rafael García Gimeno, en reconeixement al seu sacrifici i a la lluita per la democràcia i la llibertat. La iniciativa inclou l’organització d’un acte d’homenatge i el lliurament de la distinció al maig de 2025, coincidint amb el 80 aniversari de l’alliberament de Mauthausen.
D’aquesta manera, en presència de la família dels dos veïns en la celebració de la sessió plenària de gener i que han rebut un aplaudiment, la corporació local destaca la importància de reconéixer el sacrifici dels dos mansiers, ja que van ser víctimes d’un règim que va perseguir i va exterminar als qui lluitaven per la llibertat i la democràcia.
Cases i García van ser dos dels 637 valencians dels més de 9.000 espanyols que van ser deportats i aniquilats als camps de concentració nazi, com ara Mauthausen, Gusen i Auschwitz. En concret, Cases va ser assassinat el 24 de setembre de 1941 al Castell de Hartheim, on es realitzaven experiments amb éssers humans, i García va morir el 15 de gener de 1942 al subcamp de Gusen.
A més, el text aprovat ressalta el testimoni de Francisco Batiste, un supervivent de Mauthausen, qui va relatar que, malgrat l’alliberament del camp, els republicans espanyols van ser els últims a ser repatriats, ja que no tenien un govern que els representara. La seua situació reflecteix la indiferència amb la qual el franquisme va tractar els seus propis ciutadans, que van ser abandonats a la seua sort enmig de la postguerra. Aquesta falta de reconeixement oficial de les víctimes del franquisme és una de les raons per les quals l’Ajuntament de Manises considera fonamental aquest acte de memòria.