28 de maig de 2024

Javier Mariscal protagonitza CICEMA, únic festival de cinema a Europa dedicat a la ceràmica

• Manises celebrarà del 31 de maig al 2 de juny un certamen en el qual es projectaran 23 pel·lícules de caràcter nacional i internacional que competiran pel premi ‘Ciutat de Manises’

Manises, 28 de maig de 2024.- El Festival Internacional de Cinema Ceràmic de Manises (CICEMA) celebrarà la seua segona edició del 31 de maig al 2 de juny, en el marc de la XVI Biennal Internacional de Ceràmica de Manises. La unió de la ceràmica amb el món del cinema converteix el festival, que es durà a terme en l’Auditori Municipal Germanies de la localitat valenciana, en una proposta excepcional en la seua naturalesa, que pretén així revaloritzar l’univers plàstic d’una ceràmica que, com va subratllar Lorca, “és la poesia de la terra” ara portada al cinema.

En paraules del regidor de Cultura i Promoció de la Ceràmica, Xavier Morant, “enguany serà la primera vegada que el Festival Internacional de Cinema Ceràmic de Manises es farà de manera competitiva i es converteix així en un certamen amb unes característiques úniques a Europa, perquè uneix l’audiovisual amb la ceràmica”.

“Aquesta fita és important per a nosaltres, per al nostre municipi, ja que, com a Ciutat Creativa de la Unesco que som, també tenim l’objectiu d’anar unint elements de creativitat diferents, com en aquest cas, la disciplina cinematogràfica i l’art ceràmic, tan típic a Manises”, agrega Morant.

L’artista i dissenyador valencià Javier Mariscal impartirà una conferència (el dissabte 1 de juny, a les 12.30) sobre el paper de la ceràmica en la seua obra, convertint-se en un dels protagonistes de luxe d’un festival al qual acudeix sorprés per la proposta: “Em va cridar l’atenció això d’un festival de cinema ceràmic, perquè vaig pensar: ‘I això què és?’. I em va interessar molt, d’ací ve que no volguera perdre-m’ho”.

“Tinc curiositat per veure quines històries es contaran en el festival sobre ceràmica. Em sembla genial com a idea”, confessa Mariscal, per a qui “la ceràmica té una cosa molt potent i que és, per damunt de tot, la seua utilitat. Després, els éssers humans li hem buscat eixa cosa que té a veure amb la bellesa”, reflexiona el responsable, al costat de Fernando Trueba, de pel·lícules com ‘Dispararon al pianista’ i ‘Chico y Rita’.

“Aquest festival de cinema és una finestra oberta al món de la ceràmica, en el qual es combinen processos, tècniques i emocions; experiències de diverses cultures compartides i gaudides des de la butaca d’un cinema. És una gran oportunitat per a conéixer i comprendre l’univers ceràmic, en què cineastes i ceramistes van de bracet”, explica Rafaela Pareja, codirectora del festival, junt amb Carlos García Aranda, el cartell del qual ha sigut realitzat pel dissenyador Juan Domingo, de Cabeza y Muslo Estudio Creativo, mentre que l’escultura que s’entregarà als premiats és obra de l’artista ceràmic Enric Mestre.

Carlos García Aranda subratlla, per part seua, el fet que amb CICEMA “volem animar la gent al fet que faça pel·lícules sobre ceràmica no solament dins del que és el món –moltes de les pel·lícules són fetes per ceramistes–. També ens interessa ampliar la mirada des de fora, perquè des del món del cinema s’animen a fer pel·lícules sobre ceràmica. La ceràmica té molt joc”. 

“Potser el que més hem rebut d’Espanya siga el documental etnològic”, apunta Rafaela Pareja. “Però està molt bé perquè dona una varietat sobre l’últim que queda del que hem conegut com a ceràmica artesanal, i jo ho veig com un document molt interessant perquè la gent ho ha fet per al festival. Si no haguera sigut així, eixa memòria no queda fixada, i això és el que nosaltres des de sempre hem intentat manifestar com a memòria ceràmica”.

Per això, en la programació del festival “hi ha diferents tipus de documental, però també hi ha pel·lícules experimentals que són més poètiques. Pel·lícules més pròximes al videoart, a la performance, animació i ficció”, matisa García Aranda.

D’aquesta manera, la segona edició de CICEMA comptarà, en la seua secció oficial, amb 23 pel·lícules seleccionades de caràcter nacional i internacional, que competiran pel premi ‘Ciutat de Manises’ a la millor cinta cinematogràfica, que inclou peces de ficció, documentals, vídeos experimentals i d’animació provinents d’Espanya, Itàlia, Sèrbia, el Regne Unit, Polònia, Mèxic, els Estats Units, l’Iran i la Xina.

A més, hi haurà un guardó al millor film en la seua ‘Secció d’Estudiants’ d’entre les cinc produccions audiovisuals seleccionades, realitzades per alumnes d’ensenyaments oficials d’educació secundària, cicles formatius, escoles superiors i universitats. I, igualment, es concedirà un premi del públic, decidit per la votació dels qui acudisquen al festival en qualitat d’espectadors. Finalment, fora de competició es projectaran tres pel·lícules i es realitzaran altres activitats relacionades amb la temàtica.

Programació per dies

  • Divendres 31 de maig | Auditori Germanies

Divendres 31 de maig, a les 19 hores, tindrà lloc la gala d’inauguració del Festival Internacional de Cinema Ceràmic de Manises, a l’Auditori Germanies, en un acte presentat per l’actriu Cristina Perales que inclourà l’actuació artística de la companyia Animal Religion i la projecció de ‘Between Possible and Impossible’, del cineasta xinés Tan Hangyu, amb el qual s’inicia la secció oficial de CICEMA 2024.

  • Dissabte 1 de juny | Auditori Germanies

Dissabte 1 de juny, de 10.00 a 12.00 i de 17.00 a 21.00, se celebraran les sessions de projecció de la secció oficial. A les 12.30 h, es durà a terme la conferència titulada ‘La ceràmica en l’obra de Javier Mariscal’, impartida per l’artista i dissenyador valencià.

  • Diumenge 2 de juny | Auditori Germanies

Diumenge 2 de juny, de 10.00 a 11.00, es projectaran les últimes peces de la secció oficial. D’11.00 a 12.00, serà el torn de la projecció de pel·lícules de la secció d’estudiants, per a tancar la sessió matinal, i fora de concurs, el documental històric ‘Remembering Hamada Soji’, del cineasta canadenc Marty Gross. A partir de les 18.00, arrancarà la celebració de la gala de palmarés, en la qual s’entregaran els premis de la seua secció oficial i secció d’estudiants. Després de l’acte, hi haurà una actuació musical de Nora Paster Quartet, amb la qual donar epíleg a la segona edició del Festival Internacional de Cinema Ceràmic de Manises (CICEMA).