02 de Gener de 2023

La Casa Violeta, una xarxa integral per a protegir les dones de la violència masclista

• El servei proporciona a les víctimes atenció, protecció i assessorament 

Manises, 2 de gener de 2023.

La Casa Violeta de Manises proporciona a les dones víctimes de violència masclista tota l’atenció, protecció i assessorament que necessiten, tant elles com els seus fills i filles, quan es troben en una situació de maltractament. I ho fa mitjançant la coordinació de totes les professionals especialitzades en l’atenció d’aquest tipus de casos.

El Grup Gemma de la Policia Local, format per una coordinadora i tres agents, és el primer que habitualment atén les dones que han interposat una denúncia. Després d’una primera entrevista i una anàlisi de la seua situació policial, s’estableix un seguiment continuat que es desenvolupa en funció dels mesos de protecció que el jutjat ha atorgat a la víctima.

Paral·lelament a la intervenció de la Policia Local de Manises, a la dona l’atén l’agent d’Igualtat, la qual s’entrevista amb ella per tal detectar totes les necessitats que tinga, ja siguen socioeconòmiques, familiars, d’habitatge o de salut. A partir d’ací, se li proporciona acompanyament i la deriva al sistema de salut o serveis socials, alhora que li facilita assistència per part de l’advocada i/o la psicòloga que treballen a la Casa Violeta.


 Per a aconseguir que tot aquest sistema funcione de forma coordinada i puga atendre a totes les dones que ho necessiten, l’Ajuntament de Manises forma part del programa estatal Viogén, un sistema policial en els casos de violència masclista que fa seguiment i procura protecció, a més de desenvolupar una tasca preventiva de conductes de maltractament.

Aquest treball conjunt facilita que al nostre municipi hi haja una taula de coordinació que es reuneix periòdicament i analitze cas per cas, de la qual formen part el Punt de Trobada Familiar, l’Oficina d’Atenció a la Víctima del Delicte, els diferents cossos de seguretat, el centre de salut i, per part de l’Ajuntament, Serveis Socials i l’agent d’Igualtat.

Totes aquestes professionals han atés durant 2022 un total 67 dones en situació de violència masclista que han necessitat atenció especialitzada. Així mateix, la Casa Violeta atén moltes altres dones que han patit algun tipus de maltractament que potser, finalment, no passen pel sistema Viogén, però allí troben una primera ajuda.