16 de desembre de 2022

L’Arxiu de Manises incorpora nous documents originals de  Rafael Valls

• Es tracta d’una donació que ha realitzat Manuel Bordes Monmeneu, besnet de l’enginyer maniser


Manises, 16 de desembre de 2022.

L’Arxiu de Manises ha incorporat nous documents originals de Rafael Valls David, els quals mostren els seus estudis i plànols per a la construcció de diferents línies de ferrocarril. Es tracta d’una donació de Manuel Bordes Monmeneu, besnet de l’enginyer maniser, que es va ver efectiva ahir en un acte que va tindre lloc a la Casa de la Cultura

En aquesta recepció oficial del material, en la qual va estar present Manuel Bordes, l’alcalde de Manises, Jesús Borràs i Sanchis, va agrair aquesta aportació desinteressada, la qual “ens retroba amb el record d’un maniser que sempre va tindre present el seu poble i que va treballar per tal de millorar-lo”.

Per la seua part, l’arxiver municipal, Vicent Masó, va explicar alguns dels plànols realitzats per Rafael Valls i va destacar la importància dels documents que ara s’incorporen a l’Arxiu. El cronista de Manises, José Luis de Tomás, també va participar en l’acte, que va finalitzar amb l’actuació musical del trio de corda FIM Manises i un vi d’honor.

Els documents que ara s’incorporen a l’Arxiu de Manises són estudis previs, plànols i memòries de materials de diferents línies de ferrocarril, entre les quals es troba la de València a Llíria, que passava per Mislata, Quart de Poblet, Manises, Riba-roja de Túria, Vilamarxant i Benaguasi

També hi ha gran quantitat de material del recorregut entre Medina del Campo (Valladolid) i Astorga (León), construcció que finalment no es va dur a terme, i d’un tramvia per a unir els de València, Almansa i Tarragona i el de València-Llíria.

Rafael Valls David (Manises, 1851-1906) va estudiar Enginyeria a València i després va ampliar els seus estudis a les ciutats belgues de Lieja i Brussel·les. A banda del seu treball com a enginyer, al final de la seua vida va escriure diversos assajos sobre música i ceràmica, principalment.