Per Carles López

Regidor de Serveis Socials i Salut Pública

“I amb l’arribada de la Covid-19 van parar les màquines i tot l’engranatge de l’ajuntament va començar a funcionar al voltant de la pandèmia”. Així podria començar un llibre de memòries sobre l’etapa política i de gestió que ens ha tocat viure. Perquè realment els mesos que portem hem centrat tots els nostres esforços en col·laborar amb les autoritats sanitàries i en fer que la vida dels nostres veïns no patira més trasbalsos, immersos com estem en aquesta crisi.

Des de l’àrea de Serveis Socials hem hagut de treballar de valent i ajustar els recursos econòmics i humans a les noves necessitats que ens plantejava la pandèmia. Durant la primera onada del coronavirus, Serveis Socials de Manises va concedir 153 prestacions econòmiques individualitzades per un import de més de 98.000 euros i ara, en aquesta segona onada, li hem sumat 271.000 euros amb 246 noves ajudes.

Però la cosa no ha acabat encara. També hem augmentat les ajudes d’emergència. Si en 2019 vam destinar 354.000 euros en 2020, fins a la data, hem sobrepassat els 625.000 euros. A tot això li hem de sumar els diners del Servei d’Ajuda a Domicili (SAD), que només en els primers mesos de 2020 va destinar 140.000 euros (en 2019 es destinaren 58.000 euros).

Totes aquestes dades ens donen una dimensió de com hem hagut de treballar en un exercici tan difícil. El treball del personal, que s’ha dedicat en cos i ànima a ajudar els nostres veïn,s ha sigut complicat però satisfactori. Sempre hem seguit la premissa de donar suport a les persones més indefenses de Manises. A partir del mes de març es van realitzar més de 3.000 telefonades a les persones majors de 65 anys per a conèixer les necessitats que tenien.

En un any tan estressant com el que hem viscut i vivim – amb tanta gent infectada al nostre país, amb els malalts omplint els hospitals i, desgraciadament, amb l’increment de defuncions – des de l’ajuntament ens hem preocupat de traslladar a tota la població que els veïns més vulnerables no estaven sols i que l’administració pública està per ajudar-los. Tenim un gran equip de professionals als quals sempre els hem d’estar agraïts.

Malgrat que les condicions no han sigut les idònies, des de Serveis Socials hem atés totes les consultes de persones dependents i hem realitzat les visites domiciliàries que han fet falta, aixó com les valoracions de dependència. La conselleria ha atorgat 204 prestacions bàsiques i en la nostra ciutat 121 famílies han sigut beneficiàries de la Renda Valenciana d’Inclusió. També cal recordar el treball que es realitza des de la UPCCA (Unitat Prevenció Comunitària de Conductes addictives) que, per exemple, sol realitzar vora 200 intervencions anuals en els diferents centres educatius de Manises.

És temps de solidaritat, de col·laboració i d’estima per les persones que pateixen el coronavirus o per aquelles que pitjor suporten els efectes d’aquesta crisi sanitària. No esteu sols. Gràcies Manises.

El ayuntamiento, al lado de los más necesitados

Por Carles López

Concejal de Servicios Sociales y Salud Pública

"Y con la llegada de la Covid-19 pararon las máquinas y todo el engranaje del ayuntamiento comenzó a funcionar en torno a la pandemia". Así podría empezar un libro de memorias sobre la etapa política y de gestión que nos ha tocado vivir. Porque realmente los meses que llevamos hemos centrado todos nuestros esfuerzos en colaborar con las autoridades sanitarias y en hacer que la vida de nuestros vecinos no sufriera más trastornos, inmersos como estamos en esta crisis.

Desde el área de Servicios Sociales hemos tenido que trabajar duro y ajustar los recursos económicos y humanos a las nuevas necesidades que nos planteaba la pandemia. Durante la primera ola del coronavirus, Servicios Sociales de Manises concedió 153 prestaciones económicas individualizadas por un importe de más de 98.000 euros y ahora, en esta segunda ola, le hemos sumado 271.000 euros con 246 nuevas ayudas.
Pero la cosa no ha terminado todavía. También hemos aumentado las ayudas de emergencia. Si en 2019 destinamos 354.000 euros, en 2020, hasta la fecha, hemos sobrepasado los 625.000 euros. A todo esto le debemos sumar el dinero del Servicio de Ayuda a Domicilio (SAD), que sólo en los primeros meses de 2020 destinó 140.000 euros (2019 se destinaron 58.000 euros).

Todos estos datos nos dan una dimensión de cómo hemos tenido que trabajar en un ejercicio tan difícil. El trabajo del personal, que se ha dedicado en cuerpo y alma a ayudar a nuestros vecinos, ha sido complicado pero satisfactorio. Siempre hemos seguido la premisa de dar apoyo a los vecinos más indefensos de Manises. A partir del mes de marzo se realizaron más de 3.000 llamadas a las personas mayores de 65 años para conocer las necesidades que tenían.

En un año tan estresante- con tanta gente infectada en nuestro país, con los enfermos llenando los hospitales y, desgraciadamente, con el incremento de defunciones - desde el ayuntamiento nos hemos preocupado de trasladar a toda la población que los vecinos más vulnerables no estaban solos y que la administración pública está para ayudarles. Tenemos un gran equipo de profesionales a los que siempre tenemos que estar agradecidos.

A pesar de que las condiciones no han sido las idóneas, desde Servicios Sociales hemos atendido todas las consultas de personas dependientes y hemos realizado las visitas domiciliarias necesarias, así como las valoraciones de dependencia. La consellería ha otorgado 204 prestaciones básicas y, en nuestra ciudad, 121 familias han sido beneficiarias de la Renta Valenciana de Inclusión. También hay que recordar el trabajo que se realiza desde la UPCCA (Unidad Prevención Comunitaria de Conductas Adictivas) que, por ejemplo, suele realizar cerca de 200 intervenciones anuales en los diferentes centros educativos de Manises.

Es tiempo de solidaridad, de colaboración y de afecto por las personas que sufren el coronavirus o por aquellas que peor soportan los efectos de esta crisis sanitaria. No estáis solos. Gracias Manises.